måndag 26 december 2011

En dag i Phnom Penh

Otroligt vad enkelt livet blir när det är varmt, solen skiner, man bor vid en pool och inte har några somhelst måsten...vi har verkligen hamnat på ett hotell som är en liten oas. Det är som en liten innergård med en pool, bar/restaurang/reception, runt poolen ligger små rum med små små altaner där man kan sitta och läsa. Här sitter vi just nu och äter frukost och läser. Trots att vi är mitt i Phnom Penh så är det enda man hör vattnet som kluckar och en och annan fågel som kvittrar. Vid bordet bredvid oss sitter en fransk familj, kan inte låta bli att tjuvlyssna och försöka förstå med hjälp av skolfranskan jag läste för många år sen.

Igår slappade vi också här vid vår pool och gav oss sen ut i den helt otroliga trafiken. Här finns inga trafikregler över huvudtaget, men som vi sa igår så skulle det nog inte funka med några regler. Tusentals mopeder och en del bilar, många många Lexus. På mopederna sitter det oftast tre-fyra pers. Många tuktuks som i detta landet är något annorlunda mot i Thailand, här körs dom av mopeder. En del cykeltaxis finns det också. Alla kör ganska sakta men alla kör och ingen tar hänsyn, att gå över en gata är nästan förenat med livsfara...ändå så funkar det.

Vi va på en stor marknad, inget särskilt men kul att se. Den stora behållningen var matavdelningen. Ett hav av kött, fisk, skaldjur, ris, frukt och till och med våfflor. Inte en enda turist, faktum är att vi ser inte många turister nånstans förutom nere vid Mekong floden där "stritan" verkar ligga. På kvällen tog vi oss till en indisk restaurang som vår ständiga reskamrat Lonely Planet varmt rekommenderade. Förutom att där knappt var en människa så var maten absolut i världsklass, för 200 SEK fick vi tre underbara curryrätter med nambröd, raita, humus, chicken korna, chicken masala och fyra öl...då ska ni veta att det var en dyr fin restaurang.

Imorgon ska vi besöka Killing Fields och på torsdag ska vi ta oss ner till Shianokville där vi bokade några nätter över nyår hemifrån för att vara säkra på att ha någonstans att bo. Nyår kan vara lite fullt då alla vill ut till kusten och fira. Det ser ut som att vi tar buss ner dit, ca fyra timmar säger dom att det tar.

Nu är det dags för morgonens simtur! Lite senare ska jag lägga upp lite fina bilder.

Dagens rekommendationer är hotell Billabong i Phnom Penh och restaurang Saffron i samma stad, OBS då att det kan vara väldigt lite folk (läs: inte en människa) men vill ni ändå äta gott så stanna!

God fortsättning!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar